Warning: Undefined variable $post_id in /home/isuviral/public_html/wp-content/plugins/facebook-thumb-fixer/output-logic.php on line 4

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/isuviral/public_html/wp-content/plugins/facebook-thumb-fixer/output-logic.php on line 93

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/isuviral/public_html/wp-content/plugins/facebook-thumb-fixer/output-logic.php on line 94

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/isuviral/public_html/wp-content/plugins/facebook-thumb-fixer/output-logic.php on line 104

Tiga beradik berpelukan sebelum ditelan ombak

DUNGUN: “Mereka berpelukan sebelum ditelan ombak,”, kata Aqif Khairullah Azhar, 7, sepupu kepada tiga beradik yang ditarik ombak ketika bermain di tepi Pantai Sura Tengah, petang tadi.

Dalam kejadian jam 6.40 petang, tiga beradik terbabit, Nur Ain Fatma Zawawi, 10, Nur Ain Sofea Zawawi, 9, dan Nur Ain Sasabila, 6, dari Kampung Pegal Pisang, Peringat, Kelantan, dikhuatiri lemas dan gerakan mencari dan menyelamat mangsa segera dilakukan pihak berkuasa.

Tiga beradik terbabit mengikuti ibu saudara mereka bercuti dan menginap di sebuah rumah inap di depan pantai terbabit.

Aqif berkata, dia bersama kakaknya Anis Maisarah, 8, serta tiga beradik itu berada di tepi pantai dengan ditemani seorang ibu saudara mereka.


“Mula-mula Nur Ain Sasabila bermain di tepi dan dua kakaknya datang untuk mengajak adiknya itu naik ke tebing.

“Tiba-tiba ombak besar datang dan memukul mereka sebelum ditarik ke laut,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Sementara itu, bapa Aqif, Azhar, 43, berkata, mereka datang bercuti di Dungun dengan menaiki lima kereta.

“Kedua-dua ibu bapa mereka (mangsa) tidak turut serta. Kami tiba di homestay kira-kira jam 5 petang.

“Saya dan isteri dengan anak saudara serta ipar yang lain berehat di homestay itu, manakala dua anak dan mangsa turun ke pantai,” katanya.

Katanya, ketika terlelap dia dikejutkan isterinya yang memaklumkan tiga anak saudaranya dihanyut ombak.

“Saya bersama ahli keluarga yang lain turun ke pantai dalam jarak 300 meter dan mendapati ketiga-tiga mangsa sudah hilang.

“Saya meminta ahli keluarga yang lain supaya segera menghubungi talian kecemasan untuk memaklumkan kejadian itu,” katanya.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba Dan Penyelamat Dungun, Saifuddin Mohamad, berkata bomba terima panggilan kira-kira jam 7.14 petang.Katanya, seramai 10 anggota bomba dengan sebuah jentera bergegas ke lokasi kejadian.

Ketua Polis Daerah Dungun, Superintendan Baharudin Abdullah ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian itu.

Katanya, anggota polis dengan bantuan bomba dan Angkatan Pertahanan Awam melancarkan gerakan mencari dan menyelamat.

“Sehingga jam 9 malam ini usaha mencari dan menyelamat mangsa masih belum berhasil,” katanya.

– BERITA HARIAN – 

(Visited 39 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *