Warning: Undefined variable $post_id in /home/isuviral/public_html/wp-content/plugins/facebook-thumb-fixer/output-logic.php on line 4

RM19.9 BILION ASET TABUNG HAJI DIURUSKAN OLEH…

PANAS! Isu pengurusan Aset Tabung Haji bernilai RM19.9 bilion menjadi punca kekecohan di dewan rakyat pada Selasa, menyaksikan petikaman lidah antara Menteri Agama, Ahli Parlimen Pendang dan juga Ahli Parlimen Baling bekas Pengerusi Tabung Haji.

Hari ini persoalan tentang siapa sebenarnya CEO menguruskan aset-aset Tabung Haji itu seperti yang ditanya oleh pembangkang dalam dewan rakyat akhirnya terjawab.

Dipetik daripada satu kenyataan oleh YB Hj Ahmad Amzad Hashim Ahli Parlimen Kuala Terengganu berkata Menteri Agama memaklumkan SPV Urusharta Jemaah berkenaan belum ada CEO dan pengurusan. Maka sementara itu aset ini diuruskan oleh satu lagi anak syarikat milik Menteri Kewangan (DiPerbadankan), Prokhas Sdn Bhd.“Setakat maklumat dari link Prokhas Sdn Bhd, Ketua Pegawai Eksekutif Prokhas Sdn Bhd adalah Mr Chen Yin Heng. Prokhas di bawah Menteri Kewangan juga menguruskan beberapa syarikat strategik milik kerajaan Malaysia yang lain.” kata YB Hj Ahmad dalam satu kenyataan

Pertikaian sama dibangkitkan oleh Mantan Perdana Menteri Dato’ Sri Najib Razak di laman Facebook beliau.

“Dulu kita tanya, syarikat SPV yang ambil aset RM19.9 bilion aset Tabung Haji itu diuruskan oleh Kementerian Kewangan atau tidak.
Dia jawab walaupun SPV itu di bawah Kementerian Kewangan, ia bukan diurus oleh Kementerian Kewangan.
Hari ini pulak dia terpaksa jawab di Dewan Rakyat bahawa SPV itu sebenarnya tidak ada CEO walaupun sudah beroperasi selama 5 bulan.
Dia terpaksa jawab bahawa SPV itu sebenarnya sedang diuruskan oleh Kementerian Kewangan.
Kementerian Kewangan di bawah siapa?” Soal NajibRamai pemimpin pembangkang lain turut mempertikaikan isu sama dan bertanya kepada Menteri PH terlalu berahsia dan tidak berterus terang kepada rakyat.


“Zaman sekarang maklumat hanya di hujung jari sahaja. Kenapa Menteri PH Gagal beri maklumat ini untuk dirakam dalam dewan Rakyat Semalam ? Kenapa cuba sembunyikan maklumat ini daripada Raykat ???” – Soal Zahida Zarik Khan Ketua Puteri UMNO Malaysia(Visited 250 times, 1 visits today)