PGA rampas baju T bernilai lebih RM400,000

RANTAU PANJANG – Pasukan Gerakan Am (PGA) Batalion 7 Kuantan merampas 9,692 helai baju T bernilai RM436,140 yang cuba ‘disembunyikan’ daripada membayar cukai dalam serbuan di Jalan Gual Tinggi di sini petang semalam.

Dalam serbuan jam 4 petang itu, PGA Batalion 7 turut merampas pelbagai jenis pakaian wanita bernilai RM214,690.Selain itu, pemandu lori berusia 27 tahun turut ditahan bagi membantu siasatan berhubung kes tersebut.

Pegawai Pemerintah PGA Batalion 7, Superintendan Azhari Nusi berkata, nilai keseluruhan rampasan termasuk kenderaan dianggarkan berjumlah RM710,830.

“Siasatan awal mendapati pemilik barangan tersebut disyaki cuba mengelak daripada membayar cukai kastam dengan tidak menyatakan kuantiti barang sebenar semasa membuat pembayaran,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

 

CLICK GAMBAR UNTUK WHATSAPP!

Menurutnya, rampasan itu dilakukan PGA selepas menerima maklumat berkaitan dengan sebuah lori yang dipandu dalam keadaan mencurigakan.

Azhari berkata, sepasukan anggota telah mengekori lori itu sejauh 5 kilometer (km) sebelum menahan kenderaan terbabit di hadapan sebuah pasar raya.

“Sejurus memperkenalkan diri sebagai anggota PGA, pihaknya telah membuat pemeriksaan ke atas lori itu dan menemui pelbagai jenis bungkusan guni dan plastik tertera tulisan Thailand.

“Anggota meminta pemandu tersebut untuk mengemukakan dokumen resit pembayaran cukai dan invois pembelian,” katanya.

Katanya, hasil pemeriksaan terhadap invois dan kuantiti barang didapati banyak barangan tidak disenaraikan serta wujud penipuan di dalam invois.
– SINAR HARIAN –(Visited 574 times, 1 visits today)