Operasi khas berkas 36 ahli Geng 04, sita barangan bernilai ….

IPOH – Polis Perak dengan dibantu oleh Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman dan Pasukan Siasatan Jenayah Pengubahan Wang Haram, Urusetia Ketua Polis Negara (AMLA) telah berjaya menahan 36 suspek yang aktif dalam jenayah terancang di beberapa buah negeri iaitu di Perak, Selangor , Melaka dan Johor dalam satu operasi khas yang dinamakan Op Cantas Silver 1/2018 bermula 27 Januari 2018 lalu.

Kumpulan kongsi gelap ini didapati terlibat dalam keganasan seperti bunuh, samun, pemerasan, khianat dengan api dan pengedaran dadah. Kesemua tangkapan dibuat pada 27 Januari 2018 dibeberapa buah negeri iaitu Perak, Selangor, Melaka dan Johor.

Operasi khas berkas 36 ahli Geng 04,  sita barangan RM4.5 juta!

Kesemua suspek yang ditangkap telah ditahan reman selama 28 hari bermula dari 27 Januari 2018 hingga 24 Febuari 2018 di bawah peruntukan Seksyen 4(5) Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 – SOSMA dan akan didakwa pada 20 Februari 2018 di Mahkamah Seksyen Ipoh.

Beberapa orang lagi suspek yang telah dikenalpasti oleh pihak polis masih bebas akan dikesan melalui bantuan Interpol sekiranya suspek melarikan diri ke luar negara.
Operasi khas berkas 36 ahli Geng 04,  sita barangan RM4.5 juta!
Kesemua suspek yang ditangkap turut disiasat di bawah Akta Pencegahan Penggubahan Wang Haram Pencegahan Pembiayaan Keganasan iaitu Perolehan Hasil Aktiviti Haram (AMLATFPUAA 2001), di bawah Seksyen 4(1) AMLATFPUAA 2001, Bab VIB – Seksyen 130V Kanun Keseksaan, Bab VIB – Seksyen 130W Kanun Keseksaan.

Menurut Dato’ Pahlawan Hasnan bin Hassan, Ketua Polis Perak, pihak Polis juga menyita pelbagai barangan berharga termasuk hartanah, kereta mewah dan barangan kemas yang keseluruhannya dianggarkan bernilai RM4.5 juta.
Operasi khas berkas 36 ahli Geng 04,  sita barangan RM4.5 juta!
Pihak polis juga akan meneruskan risikan serta mengumpul maklumat terhadap mana-mana kumpulan atau sesiapa saja yang terlibat dalam kegiatan ini. PDRM Perak juga telah berjaya melumpuhkan aktiviti kumpulan kongsi gelap dikenali sebagai ‘Geng 04 Perak’ ini setelah tertangkapnya kesemua suspek. – FB Polisperak

Sumber Artikel – The Rakyat

(Visited 88 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *