Kumpulan kongsi gelap ini didapati terlibat dalam keganasan seperti bunuh, samun, pemerasan, khianat dengan api dan pengedaran dadah. Kesemua tangkapan dibuat pada 27 Januari 2018 dibeberapa buah negeri iaitu Perak, Selangor, Melaka dan Johor.
Beberapa orang lagi suspek yang telah dikenalpasti oleh pihak polis masih bebas akan dikesan melalui bantuan Interpol sekiranya suspek melarikan diri ke luar negara.
Kesemua suspek yang ditangkap turut disiasat di bawah Akta Pencegahan Penggubahan Wang Haram Pencegahan Pembiayaan Keganasan iaitu Perolehan Hasil Aktiviti Haram (AMLATFPUAA 2001), di bawah Seksyen 4(1) AMLATFPUAA 2001, Bab VIB – Seksyen 130V Kanun Keseksaan, Bab VIB – Seksyen 130W Kanun Keseksaan.
Menurut Dato’ Pahlawan Hasnan bin Hassan, Ketua Polis Perak, pihak Polis juga menyita pelbagai barangan berharga termasuk hartanah, kereta mewah dan barangan kemas yang keseluruhannya dianggarkan bernilai RM4.5 juta.
Pihak polis juga akan meneruskan risikan serta mengumpul maklumat terhadap mana-mana kumpulan atau sesiapa saja yang terlibat dalam kegiatan ini. PDRM Perak juga telah berjaya melumpuhkan aktiviti kumpulan kongsi gelap dikenali sebagai ‘Geng 04 Perak’ ini setelah tertangkapnya kesemua suspek. – FB Polisperak
Sumber Artikel – The Rakyat