Warning: Undefined variable $post_id in /home/isuviral/public_html/wp-content/plugins/facebook-thumb-fixer/output-logic.php on line 4

Mohd Shafiq terkilan khidmat ditamatkan, mahu ambil tindakan perundangan

Putrajaya: Datuk Seri Mohd Shafiq Abdullah akan mengambil tindakan undang-undang terhadap mana-mana pihak yang terbabit dalam penamatan perkhidmatannya sebagai Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (KPPA), yang berkuat kuasa semalam.

“Saya tidak berpuas hati dengan keputusan penamatan perkhidmatan saya dan saya akan mengambil tindakan undang-undang terhadap mana-mana pihak yang terlibat dalam hal ini, yang telah menganiayai saya meskipun saya telah menyumbang tenaga dan fikiran selama 30 tahun dalam Perkhidmatan Awam.


“Demi menjaga nama baik dan kepentingan anggota Perkhidmatan Awam, keputusan Kerajaan ini akan diteliti secara mendalam, sekiranya sesuai dan perlu semakan perundangan akan dilakukan.

“Besarlah harapan saya agar Pegawai Awam dapat berusaha bersama memartabatkan Perkhidmatan Awam ke tahap yang lebih dinamik

demi kemajuan dan kesejahteraan negara tercinta,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Mohd Shafiq berkata, beliau hanya menerima surat penamatan perkhidmatan itu yang tersebar di media sosial, semalam biarpun ia bertarikh 1 Disember.

Katanya, beliau juga tidak diberikan notis munasabah berikutan tarikh kuat kuasa penamatan perkhidmatan itu adalah pada hari sama Mohd Shafiq menerima surat berkenaan.

Beliau berkata, sepanjang perkhidmatannya, ada beberapa penambahbaikan dalam perkhidmatan yang cuba diusahakan termasuk penambahbaikan semua organisasi agensi dan jabatan kerajaan supaya boleh berfungsi lebih optimal dan efisien.


Turut dilaksana penambahbaikan peraturan pengesahan sijil sakit swasta yang melebihi 15 hari bagi rawatan pesakit luar oleh pegawai perubatan kerajaan serta arahan pusingan kerja, lawatan mengejut turun padang dan memberikan teguran untuk meningkatkan kualiti penyampaian perkhidmatan, mengurangkan kerenah birokrasi dan meningkatkan kecekapan.

Katanya, perkara berkenaan tidak disenangi oleh segelintir pegawai awam yang mempunyai kepentingan dalam perkhidmatan awam dan juga bersama pihak luar.

“Justeru, beberapa usaha tanpa henti telah dilaksanakan untuk memburukkan imej dan reputasi saya melalui isu-isu viral di media sosial dan media massa yang

semakin memuncak dengan tindakan penamatan perkhidmatan saya semalam.

“Untuk maklumat rakyat Malaysia, saya menegaskan bahawa saya tidak pernah mengancam kepentingan awam dalam sebarang perkhidmatan dan tindakan saya semasa menjawat jawatan sebagai KPPA, saya telah menjalankan tugas saya secara amanah dan tegas,” katanya.

Tanpa menamakan sesiapa, Mohd Shafiq turut mendakwa ada usaha untuk menghalangnya bertindak dengan efisien dan segera apabila beberapa mesyuarat penting kenaikan pangkat ditangguh oleh Ketua Setiausaha Negara sebagai Pengerusi Mesyuarat seperti Mesyuarat Lembaga Kenaikan Pangkat perkhidmatan Awam.

CLICK GAMBAR

Katanya, beliau juga tidak boleh membuat keputusan sewenang-wenangnya untuk melantik dan memberikan kenaikan pangkat pegawai awam kerana ia perlu melalui Mesyuarat Lembaga.

“Kelewatan mengadakan Mesyuarat Lembaga telah menyebabkan banyak jawatan penting yang kosong dalam sektor awam tidak dapat diisi dengan segera, terutamanya di peringkat pengurusan tertinggi Kementerian atau Agensi.

“Saya juga ingin menyatakan bahawa Jemaah Menteri sebelum ini telah pun memutuskan untuk tidak mempertimbangkan penyambungan perkhidmatan Pegawai Awam secara kontrak bagi yang telah bersara.

“Ini kerana ia akan memberikan beban kewangan kepada Kerajaan dengan pembayaran pencen dan gaji pada masa yang sama. Pelaksanaan keputusan Jemaah Menteri ini juga tidak dapat dilaksanakan segera disebabkan tekanan oleh pihak-pihak yang berkepentingan,” katanya.

– Harian Metro –


(Visited 503 times, 1 visits today)