Warning: Undefined variable $post_id in /home/isuviral/public_html/wp-content/plugins/facebook-thumb-fixer/output-logic.php on line 4

Indonesia tawar ganjaran keluarkan tayar dari leher buaya

JAKARTA – Pihak berkuasa Indonesia menawarkan ganjaran kepada sesiapa sahaja yang dapat menyelamatkan seekor buaya liar di Palu akibat tayar motosikal tersangkut pada lehernya sejak beberapa tahun lalu.

Menurut laporan Jakarta Post, Ketua Agensi Pemuliharaan Sumber Alam Sulawesi Tengah (BKSDA), Hasmuni Hasmar berkata, peraduan itu dilancarkan kerana agensi terbabit tidak mempunyai sumber mencukupi untuk mencari buaya liar yang diperkatakan.

“Kami akan memberi ganjaran kepada sesiapa sahaja yang berjaya mengeluarkan tayar tersebut daripada leher buaya itu,” katanya.Reptilia berukuran empat meter itu mula dikesan berenang dengan tayar tersangkut pada lehernya pada 2016.

Pada 2018, seorang penjinak haiwan, Muhammad Panji atau lebih dikenali sebagai Panji Petualang cuba menyelamatkan haiwan pemangsa itu namun tidak berjaya.

“Kami juga telah bekerjasama dengan organisasi dari Australia tetapi gagal,” kata Hasmuni.

Sementara itu, menurut Gabenor Sulawesi Tengah, Longki Djanggola, peraduan juga bertujuan dapat membebaskan buaya berkenaan pada tahun 2020.

“BKSDA perlu menyelesaikan banyak perkara, sebahagiannya adalah mencari buaya itu.

“Tahun ini, ia perlu ditangkap supaya tayar boleh dikeluarkan dari lehernya,” katanya. – Agensi(Visited 193 times, 1 visits today)