Warning: Undefined variable $post_id in /home/isuviral/public_html/wp-content/plugins/facebook-thumb-fixer/output-logic.php on line 4

‘Individu hina Jalur Gemilang layak dilucut kerakyatan’

SHAH ALAM – Individu yang menghina Jalur Gemilang wajar dilucutkan kerakyatan boleh menjatuhkan maruah bendera yang disanjung tinggi dalam negara.

Pakar sejarah, Profesor Datuk Dr Ramlah Adam menegaskan individu terbabit tidak layak menjadi warganegara Malaysia.

“Lebih baik buang saja status kewarganegaraan yang mereka miliki,” katanya ketika diminta mengulas insiden bendera Malaysia dengan bintang berbucu lima yang dipaparkan pada skrin ketika siaran langsung pembukaan Kejohanan Kebangsaan Bola Keranjang Piala Lum Mun Chak Bawah 15 Ke-28 di Stadium Hang Jebat semalam.Ramlah ketika dihubungi semalam juga berkata, tindakan itu antara satu cara untuk mengganggu gugat kedaulatan negara dan boleh dilabel sebagai pembelot.

“Perbuatan ini menunjukkan bahawa mereka ingin menafikan bendera negara sendiri yang telah lama digunakan sejak Malaysia memperolehi kemerdekaan,” katanya.

Dr Ramlah berkata, tindakan itu sengaja dilakukan oleh pihak tertentu untuk mencabar kuasa Yang di-Pertuan Agong dengan melanggar prinsip Rukun Negara.

Justeru Dr Ramlah berharap pihak berkuasa mengambil tindakan undang-undang yang sewajarnya demi menjaga keharmonian dan nama baik Malaysia.

– SINAR HARIAN –(Visited 60 times, 1 visits today)