‘Flat Colombia’ digempur, 42 individu ditahan

Seramai 169 anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) Batalion 1 dan 2 turut dipanggil bagi mengepung kawasan flat itu. – Foto PDRM

SUNGAI PETANI: Seramai 42 individu ditahan apabila sepasukan pegawai dan anggota Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kedah bersama Bahagian Siasatan Jenayah seluruh Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) mengempur kawasan rumah pangsa di Sungai Petani pada Khamis.


Ketua Polis negeri Datuk Wan Hassan Wan Ahmad berkata, polis melakukan serbuan ke kawasan yang diberi gelaran ‘Flat Columbia’ itu selepas mendapati ia menjadi sarang aktiviti jenayah dan penjualan serta penagihan dadah.

Katanya, seramai 169 anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) Batalion 1 dan 2 turut dipanggil bagi mengepung kawasan flat itu.

“Flat Columbia ini dikatakan menjadi sarang aktiviti pengedaran dan penagihan dadah selain pelbagai masalah sosial dan jenayah.

“Operasi turut tertumpu kepada orang dikehendaki serta gangsterism, kontraban, bengkel haram dan judi,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Wan Hassan berkata kesemua yang ditahan terdiri daripada 36 lelaki dan enam wanita termasuk lapan daripadanya dikehendaki polis kerana pelbagai kesalahan.

Dalam serbuan itu polis turut merampas pelbagai jenis dadah, rokok seludup, dawai tembaga dan air ketum.
Sebanyak 78 saman turut dikeluarkan atas pelbagai kesalahan yang dilakukan penghuni flat terbabit.

Jelas Wan Hassan operasi seumpama ini akan diteruskan bagi memastikan aktiviti jenayah dapat dikurangkan dan masyarakat dapat menjalani kehidupan tanpa berada dalam keadaan ketakutan.

– Awani –


(Visited 24,456 times, 1 visits today)