ANWAR IBRAHIM KATA TOK MAT GAGAL DI RANTAU, INI KOMEN NETIZEN

 

Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini dengan yakin mengatakan Datuk Seri Mohamad Hassam Bekas Menteri Besar Negeri Sembilan itu sebagai gahal menjalankan tugas dengan berkesan walaupun tiga penggal memegang jawatan itu.

Bakal Perdana Menteri Ke 8 itu berkata, ia dapat dilihat apabila tiada pembangunan di Rantau mahupun Negeri Sembilan keseluruhannya.

“Tiga penggal jadi menteri besar, cuba tengok Rantau. Dulu ketika saya di (Parlimen) Permatang Pauh, ada universiti, maktab perguruan, sekolah menengah, hospital baru, itu pada kita besarkan.



Bagai mana pun kenyataan DSAI itu mendapat kecaman hebat di ruang comment  Facebook Sinar Harian (Link)

Berikut adalah petikan comment daripada Netizen bernama Ell Zalea..

Tokmat settle kan hutang org sendayan.kalau dak sampai bila pon tak dpt, sampai ada yg dah meninggal.

Bukit putus dah di ganti Highway baru.. Banyak pelabur Singapore masuk.. Buka pelbagai pasaraya..

Pelabur jepun banyak melabur n.9 dan dah buka aeon terbesar di asia tenggara, mahkamah di beri Bangunan baru bagi menggantikan Bangunan usang..Bandar dan penempatan baru diwujudkan (Bandar sendayan dan ainsdale), exit baru diwujudkan (Ainsdale, LEKAS dll) ..ada banyak kilang2 baru di sendayan-gadong-enstek.. Kalau nak ckp pasal pembangunan anak2 pon dah bole nilai.



Yang paling sy puji.. Tokmat sanggup deal ngan PPD utk masukkan kafa disekolah Kebangsaan sbb Sekolah agama tk banyak. Macam2 dia fight tuk anak n.9..jangan ckp kalau tak duk n.9.

Walaupon parti beza pon org tetap syg Tokmat.. Sgt2 beza n.9 dulu dan masa pemerintahan Tokmat.

Banyak lagi kalau nak habaq.. Kilang2 banyak sampai org n.9 takyah pi kluaq dah.. Keja dekat ngan rumah ja, yg balik belajar engineer pon Jadi engineer kat ngan rumah ja.univerisiti pon ada.. Haish celah mana tak maju tu..

Satu2nya negeri yg tak naik2 cukai pintu, yang mana nak niaga tepi jalan pon tak dikacau, Carik la rezeki..

Sy dulu tak minat Sgt YB ni, bg saya semua YB sama je. Pon pang aje lebih.. Tapi bila dia dtg, dia ckp dia nak fight pasal Sekolah agama dan dia buat, dia kata nak buat kilang betul dia buat, dia kata takkan naikkan cukai pintu..betul dia buat, apa yg dia cakap dia kotakan.



Siap jual air laut utk kilang2 kerana air laut Boleh menyejukkan janakuasa depe. 1 sen utk seliter air laut dan peroleh 7.5 juta setahun utk satu kilang yg mana perolehan ni tanpa bebankan rakyat utk naikkan cukai .itu la cara dia stabilkan economi dan hingga Kini Simpanan n.9 dah cecah billion kan. Kalau bab2 kebajikan nak buat jalan atau tar kan jalan dia kata jgn jumpa dia, pi jumpa wakil rakyat yg bertanggungjawab, kalau bab tu pon wakil rakyat takleh buat jgn Jadi wakil rakyat.. Kalau sekadar tar kan jalan sampai jumpa MB maknanya wakil rakyat tu tak buat koje. #respect

Setiap 10tahun kerajaan negeri bole naikkan cukai tanah ikot Akta Kanun Tanah Negara tapi tokmat takmo naikkan. Hutang masa tokmat amik Alih n.9 adalah 2.5b tapi sikit2 dia Bayar sampai hutang tak cecah billion, Malah Rizab n.9 makin naik, Kini dah cecah billion sbb tokmat pandai Carik duit.

Kalau pasal pendidikan n.9 ada INSTITITUT PERGURUAN, POLITEKNIK P. D, POLITEKNIK NILAI, AKEPT, AKADEMI, AUDIT NEGARA, ILD UITM ENSTEK, UITM SEREMBAN 3, INSTITUT AMINUDIN BAKI, KOLEJ TUNGKU KURSHIAH dan lain2..

Kalau kilang2 ada kilang Coca-Cola yg melabur 1billion kat ENSTEK.. Yg bole bagi pekerjaan kpd 1000org, kilang HINO (Pengeluaran bas dan trak terkemuka Dr jepun). Kilang pertama di buka di Malaysia. Kilang roti kat sendayan, bnyk lagi kilang2.. Semua tu bg peluang pekerjaan, pump Minyak makin banyak.. Buka peluang pekerjaan lagi.. Tokmat rajin Carik pelabur, dia dtg kg2, dia akan bgtau perancangan setempat, semua dia cakap dia buat. La ni takde dah dgr suara dia pasal perancangan masa depan.



bapa kebajikan dan pembangunan n.9..

Kalau tokmat Jadi pm mana tau dia ada idea yg Bernas utk selesai kan hutang negara dan majukan negara.. Dia berpandangan jauh, berinovasi berani dan realistic. Yang mana nak Jadi YB contohi la beliau, ketepikan dulu politik, bina jati diri anda.. Jadi lah wakil rakyat yg menangi hati rakyat. Kalau sy YB sy mmg cemburu dgn Tokmat.

Saya rasa walau apa pon parti politik kita atau beza ideologi dan kaum.. Korg mesti setuju pembangunan semua ni wujudkan.